Om Den blinde Ku


Ost

Eventyret startet da Inger Rosenfeld fikk en halvblind ku i 50 års gave. Melissa het hun og var uheldig som kalv og gikk på en liten kvist under lek. Derfor så hun bare på ett øye. Melissa ble maskotten vår og fikk gjøre nærmest hva hun vil. Om sommeren gikk hun på beite så lenge været tillot det. Når høsten kom, tok vi henne hjem og hun tilbrakte den kalde årstiden i stallen sammen med hestene. Melissa ble 13 år, kanskje en av norges eldste kuer?

Kua melissa_liten.jpg


Tidligere ble det på småbruket Solheim i mange år drevet gartnerivirksomhet med veksthusproduksjon av salat. Etter at Melissa kom til gårds kunne Inger virkeliggjøre sin drøm om å lage ost. Et moderne lite meierilokale ble bygget i det nyoppførte fjøset, hvor Melissa slik seg hør og bør fikk en bolig etter sin smak.

Ostene ble først prøvet ut i Frankrike hvor de ble svært godt mottatt, etter hvert kom det også forespørsel fra USA om eksport av Nøkkelosten. Meieriet viste seg fort å bli for lite da også ostesalget fra Gårdsbutikken overgikk alle forventninger. Derfor ble meieriet utvidet i 2002 og videre modernisert i 2007.

Driften tilfredsstiller de strengeste Næringsmiddelkrav, og er et av landets svært få autoriserte meierier med tillatelse til å eksportere ost.

Økologisk produksjon

Siden begynnelsen av 2008 har vi fått levert økologisk melk og flere av de gode ostene våre er nå økologiske. Vi bruker også mikrobiell løype, så osten kan også spises av vegetarianere.

Prisbelønt

  • Blåmandag vant gullmedalje i osteolympiaden (Käsiade) i Østerrike i 2010.
  • Jaktosten ble kåret til beste produkt fra Oslo og Akershus i konkurransen "Jakten på Smaken av Norge" i 2009.
  • Vår Camenås vant sølvmedalje blant 3500 forskjellige matvarer i New York i 2003. Utmerkelsen er gitt av Fancy Food Show, verdens største matmesse. Prisen var starten på et nytt eventyr - eksport til USA.
  • Høsten 2008 ble Ingers Blå kåret til beste blåskimmelost på osteolympiaden (Käsiade) i Østerrike.

Hvor selges osten?

I tillegg til direktesalg fra Den blinde Ku butikkene på Mathallen i Oslo, Strømmen Storsenter og Ås Kvartal, er et utvalg av ostene til salgs i noen Meny, Ultra og Centra butikker rundt om i landet. Osten er frivillig for butikkene å ta inn i sortimentet, så hvis du ønsker osten til en butikk nær deg må du bare spørre betjeningen om de vil ta den inn. I tillegg selges ostene i noen nisjematbutikker:

Beite - Gårdsbutikken på Hvam videregående skole, HvamGullblyanten til Den blinde Ku

Gullblyanten er en årlig konkurranse som premierer det beste av norsk reklame - reklamebransjens "Oskar". Hvert år sendes det inn ca. 1000 arbeider i forskjellige kategorier og prisudelingen for 2006 foregikk 2. mars 2007.

Vi gikk her av med seieren i kategorien beste annonse! Annonsen er avbildet under.

Eventyret begynte da Inger Rosenfeld fikk ei halvblind ku i 50-årsgave, lærte seg å yste og bygde meieri. Ostene ble først prøvd ut i Frankrike hvor de ble svært godt mottatt. Siden har de funnet veien til kresne ganer både i Norge, USA og andre land.

Den blinde Ku - når opprinnelsen teller


Den blinde Ku Snertingdal AS
Herløgs vei 5b, 1433 Ås
Tlf: 91 56 56 56
info@denblindeku.no