Fra ost til fest - gode oppskrifter med ost og sopp

FONDUE MED KRYDDERGOUDA

Ingredienser:
600 g ost
1 hvitløkbåt
3 dl tørr hvitvin
2 ts. potetmel
Nykvernet pepper
Revet muskatnøtt
Evt. litt sitronsaft

Bruk det du har av osterester - alle kryddergoudaene kan brukes. Skjær osten i små terninger. Gni inn innsiden av gryten med hvitløk. Hell vinen i gryten. Tilsett halvparten av osten, varm langsomt opp under omrøring. Når osten har smeltet, has resten av osteterningene i. Tilsett potetmel utrørt i litt vin, og rør godt til fonduen har fått jevn, kremaktig konsistens. Smak til med krydder. Drypp i noen dråper sitronsaft om konsistensen ikke blir glatt og jevn.
Skjær opp i terninger:
Epler (ikke harde sorter)
Kokte poteter
Grønnsaker, rå eller lettkokte
Brød
Dypp terningene i Ostefonduen. En kraftig rødvin eller et glass øl smaker godt sammen med fondue. I fonduens hjemland, Sveits, foretrekker mange varm te som drikke til denne retten.

QUICHE MED NØKKELOST

Paideig:
150 g meierismør
200 g hvetemel
2-3 ss. vann

Smuldre smør i melet. Lag en jevn deig ved å tilsette vann. Trykk deigen ut i en paiform, og stek nederst i ovn ved 200oC i ca. 15 minutter.
Fyll:
150 g bacon
150 g sopp
2-3 ss purre
4 egg
2,5dl melk
250g Nøkkelost
salt, pepper
Sprøstek bacon og del det i biter. Stek soppen i baconfettet. Bland egg, melk, revet ost, salt og pepper, og hell blandingen over den halvstekte paien. Fordel bacon, sopp og finstrimlet purre over det hele, og stek ferdig ved 180oC i ca. 35 minutter. Server paien lunken, med en frisk salat til.

OSTEKONFEKT

Inngredienser:

Umoden Camenås (mest mulig kjerne)

Likør, gjerne Cointreau eller honning og Cognac

Del osten i terninger og legg den ned i likør. La den ligge i 2-3 dager.

Server som du ellers ville servert konfekt eller sjokolade.

OST OG POTETKAKE

Inngredienser:

1 kg potet

300 g Gulrotost / Jaktost

Løk, purre eller hvitløk

Potetmel

Skjær potet i tynne skiver, Skjær eller riv osten og finhakk løken. Legg potetskivene lagvis som takstein i en kakeform med ost og løk mellom lagene. Dryss litt potetmel mellom hvert lag. Ha folie over formen og stek på ca 170 grader i 1,5 time

Ta ut formen og ha over litt ost på toppen. Stek videre på 220 grader til osten begynner å bli gylden. Pynt med litt friske urter eller rucculla. Skjær i "kakestykker". Server som potet til stekt eller grillet kjøtt, eller som selvstendig rett til lunch eller kvelds sammen med salat.

DJEVELSK BLÅ TAPAS

Inngredienser:

Ingers Blå

Egg

Maizenna

Tacoskjell

Akasiehonning

Fersk Chili

Del Ingers Blå i 4 og vend ostebitene i Maizena eller potetmel. Dypp så det hele i egg og vend ostebitene i knuste tacoskjell. Stek eller friter osten i noen minutter. Server det hele på fat eller tallerken med flytende honning og litt finhakket chili.

CAMENÅS MED HONNINGGLASSERTE VALNØTTER

Inngredienser:

Camenås

Valnøtter

Honning

Varm honningen i stekepanne. Ha i nøttene og la det koke inn.

Legg nøttene på bakepapir og plukk dem litt fra hverandre når de har begynt å kjølne, men før de er helt kalde.

Bruk de glaserte nøttene til å drysse over eller server ved siden av Camenås, enten som dessert eller som en liten kveldsrett. Appelsin eller mandarinbåter er ypperlig tilbehør.

TAPASPINNER

Inngredienser:

Ost (gjerne 2-3 typer)

Skinke

Spekepølse eller reker

Grønnsaker eller frukt (f. eks paprika, cherrytomat, reddik, melonkuler, oliven, eple, appelsin)

Del osten i terninger og tre på spidd. Server gjerne på litt salat f.eks ruculla, sammen med en dipp eller anrett på en halv frukt som en tapas-oppsats.

BAKT CAMENÅS SOM I PROVENCE

Inngredienser:

Camenås

Friske urter

Hvitløk

Godt brød

Stikk hull i osten og legg en urtebit på hvert hull. Stikk inn urtene med en tynn skive hvitløk og bak i ovnen å 150 grader i ca. 10 minutter eller rist i stekepanne på "mellomsterk" varme i 5-7 minutter. Legg på et fat og del osten i to eller skjær hull i lokketog dyp brød i den flytende osten som en eksklusiv fondue.

CAMENÅS RULLADE

Inngredienser:

Camenås

Ingers Blå

Legg osten på en plastfolie og kjevle den ut til ca 0,5 cm tykkelse. Legg på Ingers Blå . Dersom du ønsker en mer spennende farge kan du drysse på finhaket rød paprika, ruccullasalat, urter etc. Rull sammen og skjær i skiver, ca. 0,5 cm tykk.

Flott å bruke som forrett på en salatseng, til en osteanretning, som dessert sammen med litt honningglaserte nøtter eller til å toppe en spennende salat.


VARM PAI MED CAMENÅS

Ingredienser:

250 g hvetemel
150 g meierismør
1 eggeplomme
salt, 1-2 ss vann
200 g brokkoli
100 g bacon
2 egg
2 ss fløte
250 g Camenås


Sikt melet, kna inn smør, eggeplomme og salt. Tilsett vannet, og arbeid deigen raskt sammen. La deigen hvile kaldt 30 min. Trykk deigen jevnt ut i paiform. Stek paiskallet i 10 min. ved 180oC. Forvell brokkolibukettene noen minutter. Stek baconterningene. Lettpisk eggene med fløte. Fyll brokkoli, bacon og eggemassen over den forstekte paien, stek videre ved180oC i ca. 10 min. Fordel Camenås over paien, og stek videre i ca. 5 - 10 min. til osten er smeltet og svakt gylden. Server paien med en frisk salat.


SUFFLÉ MED INGERS BLÅ


30 g meierismør, 50 g hvetemel
1 dl melk og 1,5 dl hvitvin
1 egg, 2 eggeplommer
250 g Ingers Blå
3 eggehviter
salt, pepper, muskat

Bland melet i smeltet smør, spe med melk og hvitvin. Tilsett egg og eggeplommene, rør kraftig. Press osten gjennom en sikt, og bland i massen. Stivpisket eggehvite skjæres inn. Smak til med salt, pepper og muskat. Hell massen i smurt ildfast form. Stek i vannbad ved 220oC i 25-30 min.Den blinde Ku - når opprinnelsen teller!

Eventyret begynte da Inger Rosenfeld fikk ei halvblind ku i 50-årsgave, lærte seg å yste og bygde meieri. Ostene ble først prøvd ut i Frankrike hvor de ble svært godt mottatt. Siden har de funnet veien til kresne ganer både i Norge, USA og andre land.

Den blinde Ku - når opprinnelsen teller


Den blinde Ku Snertingdal AS
Herløgs vei 5b, 1433 Ås
Tlf: 91 56 56 56
info@denblindeku.no