Nøkkelost - god gammeldags type

Nøkkelost er en ostetype som har vært produsert her i landet siden midten av 1800-tallet. Historien forteller at navnet stammer fra den Hollandske byen Leyden, hvor to korslagte nøkler er symboler i byvåpenet. Leyden er kjent for produksjon av en fastost tilsatt nellik og spisskummen, og det er forskjellige varianter av denne osten som i dag er kjent som en av de mest "norske" av alle oster - Nøkkelosten. Karve brukes ofte som erstatning for den tradisjonelle urten spisskummen.

Ingers Nøkkelost er en halvhard ost med godt avrundet kryddersmak. Den avrundede smaken oppnås bl. a. takket være spisskummen, som ikke er så skarp i smaken som karve. Melka som brukes blir, som alle ostene fra Den blinde Ku, først pasteurisert.

Nøkkelosten er en av de mest etterspurte fastostene med kryddertilsetning, og faller som regel i smak både hos barn og voksne. Nøkkelosten er minst 3 måneder gammel før den kommer i salg. Fra denne alderen av har osten fått sin karakteristiske smak - men den kan med fordel lagres opp til et år, for å få frem en mer fyldig, sterk smak.

Nøkkelost er fast i vårt sortiment av gourmetoster.

FORSLAG TIL BRUK:


Nøkkelost er i vårt land en typisk matpakke-ost, den egner seg godt som pålegg på grovt brød.Men osten kan også brukes i mange andre sammenhenger. Noen tips følger her:

Quiche med Nøkkelost

Paideig:
150 g meierismør
200 g hvetemel
2-3 ss. vann

Smuldre smør i melet. Lag en jevn deig ved å tilsette vann. Trykk deigen ut i en paiform, og stek nederst i ovn ved 200oC i ca. 15 minutter.
Fyll:
150 g bacon
150 g sopp
2-3 ss purre
4 egg
2,5dl melk
250g Nøkkelost
salt, pepper
Sprøstek bacon og del det i biter. Stek soppen i baconfettet. Bland egg, melk, revet ost, salt og pepper, og hell blandingen over den halvstekte paien. Fordel bacon, sopp og finstrimlet purre over det hele, og stek ferdig ved 180oC i ca. 35 minutter. Server paien lunken, med en frisk salat til.

Andre tips til bruk av Nøkkelost:
  • Nøkkelost egner seg godt til varme ostesmørbrød.
  • Prøv den også i en salatbolle - skjær osten i terninger eller grovrasp osten over salaten.
  • Raspet nøkkelost i brøddeigen gir pikant smak og konsistens til søndagsbrødet.
Eventyret begynte da Inger Rosenfeld fikk ei halvblind ku i 50-årsgave, lærte seg å yste og bygde meieri. Ostene ble først prøvd ut i Frankrike hvor de ble svært godt mottatt. Siden har de funnet veien til kresne ganer både i Norge, USA og andre land.

Den blinde Ku - når opprinnelsen teller


Den blinde Ku Snertingdal AS
Herløgs vei 5b, 1433 Ås
Tlf: 91 56 56 56
info@denblindeku.no